Moderna innovationer som kan underlätta krigföring

Det finns en uppsjö av moderna innovationer som kan underlätta krigföring.

Osynlighet

Något som endast var möjligt i filmer som Harry Potter är nu verkligt. Det handlar om osynlighetsmanteln med hjälp av avancerade metamaterial. Materialen böjer av radio- och ljusvågor kring ett objekt som gör det osynligt. Tyvärr är inte metoden särskilt lämplig alla gånger i krig, speciellt inte i närkamper då skotten tränger genom materialet och sårar soldaten. Det funkar bäst på långt håll, exempelvis när en soldat sveper in sig i manteln på ett hustak och utför prickskytte på distans. Fienden ser då inte var skotten skjuts ifrån.

Dynamiskt kamouflage

Militärgröna kläder hör till svunna tider. Det är redan idag aktuellt att skapa material som skiftar efter omgivningens färger och efter ljusförhållandena. Befinner man sig i en skog blir plaggen gröna medan de blir blåa om man som soldat simmar. Det här är något som är mycket praktiskt, och inte minst miljövänligt eftersom armén slipper beställa plagg i flera uppsättningar och med flera färgsättningar.

Människoavkodning

Moderna kameror kommer kunna avslöja en persons rörelsemönster och hitta sårbarheter. Det kan visa sig vara bra när det gäller att oskadliggöra en fiende på ett visst sätt.

Related Posts

ezy