Militärer på vita duken

Oavsett om man själv har någon egen erfarenhet av det militära eller inte uppskattar de flesta en riktigt bra militärfilm. Det finns en hel del filmer som räknas till kategorin militär- eller soldatdrama. Inte minst finns det många krigsfilmer och actionrullar för den som vill ha en stunds fartfylld underhållning. Om man vill delta i övningar och få en känsla för hur det kan vara att försvara landet kan man till exempel gå med i Hemvärnet. Work Systems har bra förvaringssystem för större bilar samt bilinredning i bland annat Södertälje om man behöver plats till den utrustning som krävs för att delta. Nedan följer några riktigt bra tips på militärfilmer att förgylla regniga kvällar med.

American Sniper

Filmen American Sniper från 2014 är en biografisk krigsfilm som är baserad på boken med samma namn. Författaren till boken heter Chris Kyle och såväl bok som film handlar om hans upplevelser som prickskytt under kriget i Irak. Den amerikanske skådespelaren Bradley Cooper gör en suverän rolltolkning och ger handlingen tyngd och trovärdighet. Publiken får följa Chris från barndom, genom den tuffa Navy SEAL-utbildningen till krigets Irak. Livet som soldat är hårt och alltihop blandas med en skugga av sorgsenhet som omger hela filmen.

12 Strong

Chris Hemsworth spelar huvudrollen som kapten Mitch Nelson i krigsdramat 12 Strong från 2018. Filmen bygger på en bok med titeln Horse Soldiers av Doug Stanton. Även här är både bok och film biografiska och beskriver det som den första specialtränade styrkan av gröna baskrar fick vara med om när de posterades i Afghanistan efter händelserna den 11 september. Gripande skådespelarinsatser blandas med krigsscener och en hel del action.

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Skådespelaren James Badge spelar en av huvudrollerna som Tyrone Woods i filmen 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi från 2016. Filmen handlar om en attack mot den amerikanska ambassaden i Libyen den 11 september 2012. Händelserna som utspelar sig är både kaosartade och skrämmande. Berättelsen ger uttryck för den förvirring som en oförutsedd attack av en lokal militant rörelse kan ställa till med samt det mod som enskilda individer visade. Frågan är om de hemliga soldaterna lyckas med sitt uppdrag.

Black Hawk Down

Filmen Black Hawk Down från 2001 är en riktig klassiker i militärgenren och bjuder på en hel del action. Josh Hartnett spelar sergeanten Matt Eversmann som ingår i den specialstyrka med tränade soldater från amerikanska Delta Force med uppdrag att tillfångata en krigsherre i Mogadishu. Uppdraget lyckades men fienden skjuter ner deras Black Hawk-helikoptrar vilket drastiskt kastar om villkoren. Det hela antar karaktären av ett räddningsuppdrag där allas liv står på spel. Kulorna viner i stridens hetta och det finns inte många lugna scener i den här filmen.

Related Posts

ezy