Knasen

Knasen eller Beetle Bailey som serien heter skapades år 1950 i USA av serieskaparna Greg & Mort Walker.

Seriens handling

Serien handlar om Knasen som är en menig som håller till i Träsklägret. Han orkar sällan göra de sysslor han är ålagda utan har en slapphänt inställning till det mesta. På sätt och vis kan man säga att man parodierar på militärlivet i allmänhet, nämligen genom att protestera mot alla långtråkiga prövningar man utsätts för.

Serietidningar var populärare förr

Serietidningar var utan tvivel populärare förr, det var vanligt att köpa serietidningar som ungdom istället för att göra något annat. På 1950-talet fanns inte internet vilket gjorde att man fick ägna sig åt icke digitala sysslor.

De flesta idag nöjer sig med att läsa seriestripparna som finns med i dagstidningar respektive morgontidningar. I Sverige är Knasen, Nemi, Rocky och andra serietidningar med stor följarbas “egna”, det vill säga de finns som separata lösnummer att köpa.

Är serieläsning en god källa till insikt om försvar?

Både ja och nej. Ja för att man får se hur militärers dagar ser ut och hur de klär sig. Nej för att man inte har en aning om hur pass väl det överensstämmer med verklighetens militärer. En serie som är skapad på 1950-talet i USA är inte riktigt rätt källa för att veta hur 2010-talets militärer i Sverige beter sig.

Serierna kan faktiskt också locka barn att börja drömma om att vara militärer och tjäna sitt land. Det är kanske inte serieskaparens avsikt, men det kan vara oundvikligt.

Related Posts

ezy