Fördomar om militärer nu och då

Precis som vilken yrkesgrupp som helst omgärdas även militärer av fördomar och myter som kan vara intressanta att ha kännedom om.

Militärer måste vara vältränade

En populär myt är att militärer måste vara vältränade för att lyckas. Det stämmer i vissa fall eftersom det är bra att kunna springa långt eller lyfta tungt som militär. Det Försvarsmakten pressar på mest är dock vandringsvana, närmare bestämt att man ska kunna orka gå flera mil med tiotals kilogram packning på ryggen. Aspiranter rekommenderas att varje vecka gå några mil med packning för att få in vanan ordentligt.

Det som gör en bra militär till just bra är ett värdefullt intellekt. Det spelar ingen roll hur många kilogram du orkar bära, i slutändan måste du vara smartare än dina fiender för att kunna överlista dem. “Smart” i dessa sammanhang innebär att man kan planera flera steg framåt, det vill säga veta var fienden är, vad vederbörande tänker och vilka knep som denne har. Vet man allt detta är chansen stor att man kan gå vinnande ur striden.

Man måste älska att vara ute i naturen

Det är så klart en fördel om man gör just det, men faktum är att det finns många kontorstjänster att ha värv i efter sin grundläggande militärutbildning. Jobbar man på kontor behöver man inte vistas i skogen under februari månad när det är snöstorm och kallt.

Militärer är bryska och kalla

Vissa befäl pekas ibland ut som bryska och kalla när det handlar om att delegera uppgifter. Faktum är att det ofta fungerar då disciplin ibland är nödvändigt för att få önskat resultat. Du kan inte lära en hund att sitta genom att snällt be om det. Det är dock viktigt att aldrig acceptera rena personangrepp eller metoder som inte skulle accepteras utanför det militära.

Om man ser på en person som Barack Obama (USA:s president år 2009-2017) som de facto var Commander-in-chief det vill säga USA:s motsvarighet till Sveriges överbefälhavare ansågs han som resonabel av många medborgare och inte för kontrollerande. Obama var dock inte en renodlad militär så liknelsen kan halta, men trots detta var han ändå högste chefen över armén i USA. Det är något som man bör ha i åtanke när man kikar på olika ledarstilar.

Related Posts

ezy